Tuesday, November 12, 2013

Květák Radovan, vědecký pracovník.



Raduji se z květáku. 
Proto mi přezdívají Radovan Květák. 

Jsem vědecký pracovník, a dlouhá léta se věnuji výzkumu květáku. Lety zkoumání se mi povedlo vytvořit v rámci své speciálně upravené lebky fyzikální podmínky pro jeho pěstování. Podobně jako květák má barvu do žluta, tak i můj letitý chrup získal působením vnějšího prostředí podobný barevný těžko definovatelný odstín.

Květák neboli lidově karfiol (Brassica oleracea convar. botrytis) je oblíbenou košťálovou zeleninou, kterou člověk získal vyšlechtěním divoké brukve zelné

Pěstování květáku :
Úspěch odvisí kromě fyzikálních podmínek především od výsevu konkrétní odrůdy ve správnou dobu. Podle období sklizně rozdělujeme odrůdy květáku na zimní, rané, letní a letně podzimní. Předpěstování provádíme ve sklenících (pařeništích), je tudíž třeba před výsadbou na volnou plochu sazenice otužit. Pokud kupujeme sazenice v zahradnictví či květinářství, měly by být již řádně otužené. Květák potřebuje především pravidelné zalévání po celé vegetační období. Pokud je sucho, zaléváme min. jednou za 14 dní dávkou 22 l/1 m čtverečný osazené plochy. Žloutnutí bílých růžic v důsledku přílišného osvětlení můžeme předejít svázáním listů nad růžicí. Při pěstování květáku v boji proti škůdcům lze dobře využít netkanou biotextílii, kterou zakrýváme celý vysazený, resp. vysetý záhon. Tento kryt zajistí nejen ochranu proti škůdcům, ale chrání rostliny též před vysycháním i před ranními jarními mrazíky a všeobecně kolísání teplot.

Nežádoucí účinky:
Květák není vhodný pro osoby trpící dnou - 100 g květáku obsahuje 24 mg kyseliny močové. Při nedostatečném umytí hrozí nepříjemný a velmi intenzivní zápach, který téměř nelze odstranit.







                                                           
                                                                                                                 aktuální foto

citáty klasika Radovana:

13 Radovan Květák Radovan Květák | Web | Úterý v 22:27 | Reagovat
Na té fotce „V koupeli“ je Jiřina úžasná, jak plave kraula. A ta prsíčka, jeden by neodolal do nich nosem ducnout. Opravdu omládla alespoň o 40 let.
Filmová herečka se prostě nezapře. Je vidět, že o sebe pečuje místo aby trčela a chřadla od rána do noci na webu.
14 Radovan Květák Radovan Květák | Úterý v 22:29 | Reagovat
Jsem zvědavej, koho z dvorany pozvou na svatbu.


Smutná zpráva  z redakce: Tebe Květáku dozajista NE! 


Závěrem kvíz:




Najdi v profilu R.Květáka na facebooku  jeden rozdíl v úsměvu na obrázku č. 1. vlevo a 2. vpravo. 
řešení: Já hledám rozdíl, ale stále vidím shodu. Ksicht a prdel jak přes kopírák.


Přestože je prdelolog Karel přínosem pro brazilskou literaturu, a nečte tento blog Viktora Čističe-Malbecka, náhle zmizel jeho prdelní facebookový profil Jan Blub.
Zřejme rozluštil výše uvedený kvíz.